Landsvägskörning - Att köra på landsväg

Landsvägskörning skiljer sig inte mycket från stadstrafik vad gäller trafikregler och vägmärken. Men många upplever att det är enklare att köra på landsväg då det inte är samma intensitet på trafiken och att man inte behöver hantera lika mycket information som i stadstrafik. Att köra på landsväg kräver dock mer planering av föraren längs vägen eftersom hastigheten är högre och därmed så blir kurvtekniken annorlunda och bromssträckan betydligt längre. Dessutom behöver man ta mer hänsyn till väglaget och faran för vilt på vägen.

Köra på landsväg

När du gör uppkörningen hos Trafikverket ska du köra i minst 35 minuter på landsväg och i gatutrafik.

Att tänka på när du kör på landsväg

  • Försök hålla blicken så långt fram som möjligt för att tidigt kunna upptäcka hinder längs vägen.
  • Anpassa hastigheten i god tid innan du kör in i kurvor, om du behöver växla ner bör du ha kopplat färdigt innan du kör in i kurvan. Tänk på att ju högre hastighet desto större blir sidokraften. Att tvingas bromsa kraftigt i en kurva kan leda till sladd särskilt om det är halt väglag.
  • Tänk efter innan du gör en vänstersväng, hur är den bakomvarande trafiken och finns det några avfartsmöjligheter? Om det inte finns någon avfartsmöjlighet kan det vara bättre att vända längre fram på vägen.
  • Om du behöver köra ut på vägrenen får du inte köra där längre än nödvändigt. Du bör inte använda vägrenen när sikten är nedsatt exempelvis i mörker eller vid dimma.
Ref id: VC 851-49

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA