Motorcykel (MC)

Motorcykel, MC

En motorcykel kan ha två, tre eller fyra hjul och delas in i kategorierna lätt och tung motorcykel.

En motorcykel är ett motorfordon med:

 • två eller tre symmetriskt placerade hjul som är konstruerat för en högre hastighet än 45 km/tim, eller om det har en förbränningsmotor som har en större cylindervolym än 50 kubikcentimeter.
 • fyra hjul som har en tjänstevikt på högst 400 kg och en högsta motoreffekt som inte är högre än 15 kilowatt (fyrhjuling).
  För fordon med eldrift räknas inte vikten av batterier in i fordonets vikt.


Motorcyklar delas in i:
Lätt motorcykel: en slagvolym om högst 125 kubikcentimeter och en effekt av högst 11 kilowatt
Tung motorcykel: en slagvolym över 125 kubikcentimeter eller mer än 11 kilowatt.

Motorcyklar ska vara registrerade och ha registreringsskylt monterad baktill på fordonet. De ska vara skattade och trafikförsäkrade samt ha en godkänd kontrollbesiktning.

Riskutbildning

Innan du kan genomföra körkortsproven måste du ha genomfört riskutbildningen. Utbildningen består av två delar och den som du gjort riskutbildningen hos rapporterar att du genomgått denna. Riskutbildningen för bil gäller inte för A-behörigheterna. Däremot behöver du inte genomföra riskutbildningen igen om du redan har en A-behörighet och ska ta en högre A-behörighet.

Övningskörning

För att börja övningsköra måste du ha fyllt:

 • 15 år och 9 månader för behörighet A1.
 • 17 år och 7 månader för behörighet A2.
 • 23 år för behörighet A eller 19 år och 6 mån om du haft A2 minst 1,5 år eller 17 år och 6 mån om du övningskör med trafikskola där trafikskoleläraren följer med på motorcykeln vid körning.

 • Vid privat övningskörning måste du ha med dig en godkänd handledare som ska ha med sig handledarbeviset. En grönvit skylt med texten ’Övningskör’ ska vara placerad så att den är väl synlig för bakomvarande fordon exempelvis på dräkten.

  Förarprov mc

  För att läsa mer om förarprovet för motorcykel läs mer på: förarprov mc.

  Krav på hjälm

  Du måste ha hjälm när du kör motorcykel. Passagerare som inte fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.
  Du behöver inte använda hjälm i tre- eller fyrhjulig motorcykel med karosseri. Då ska du istället använda bilbälte. Du får bara ha en passagerare och han eller hon ska sitta på avsedd plats. Med andra ord får små barn inte sitta framför dig.

  Körkortskrav

  Du ska ha körkort A eller A1 för att få köra motorcykel. För att framföra tre- eller fyrhjulig motorcykel ska du ha körkort med behörighet A eller B.

  Däck

  Minsta mönsterdjup för däck på MC är 1 millimeter. Du behöver inte ha speciella vinterdäck vid vinterväglag.

  Köra i terräng

  Det är normalt inte tillåtet att köra motorcykel i terräng.

  Svårt och riskabelt med oregistrerade fordon

  Om du kör ett oregistrerat fordon och orsakar en olycka kan det bli dyrt. Det går att teckna en trafikförsäkring för ett oregistrerat fordon, men det är ändå inte säkert att du kan använda den eftersom du inte får köra fordonet i trafiken. Skadar du en person kan det röra sig om stora belopp som inte täcks av någon försäkring.

  För att kunna registrera, och därmed lagligt framföra fordonet, krävs att det uppfyller kraven för aktuellt fordonsslag, vilket i normalfallet bevisas genom att fordonstillverkaren utfärdat ett CoC-dokument (Certificate of Conformity) för fordonet. CoC-intyget garanterar att fordonet helt överensstämmer med EG-direktivet för aktuell fordonstyp.

  Krav på MC

  Körkortskrav: A / B.

  Registreringsskylt: Ja.

  Kontrollbesiktning: Ja.

  Fordonsskatt: Ja.

  Trafikförsäkring: Ja.

  Hastighetskrav: Enligt rådande hastighetsbestämmelser.

  Krav på hjäm: Ja, såvida inte fordonet har kaross.

  Passagerare: En, om det finns avsedd plats. Har fordonet sidovagn får en passagerare sitta där.

  Ref id: VC 216-46

  Skriv en kommentar

  Jag är inte en robot.

  CAPTCHA