Moped klass 1 (EU-moped)

EU-moped, moped klass I

Moped klass I är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul och som är konstruerat för en hastighet av högst 45 km/timmen. Ett AM-körkort ger dig rätt att köra moped klass 1, 2, traktor och motorredskap klass 2.

Definitionen av moped klass I beror på antalet hjul och vilken sorts motor som mopeden är utrustad med.

En EU-moped måste vara registrerad och ha en registreringsskylt monterad baktill på mopeden. Fordonet måste även vara trafikförsäkrad för att få köras. Det är inte tillåtet att köra med EU-moped på cykelbana.

Övningskörning

För att få övningsköra måste du ha fyllt minst 14 år och 9 månader samt vara inskriven hos en utbildare och övningsköra med dem. Det är inte tillåtet att övningsköra privat. För att få AM-kort måste du ha fyllt 15 år.

Teoriprov AM-moped

Teoriprovet innehåller 65 frågor, för godkänt krävs minst 52 rätt. Provtiden är 50 minuter. Du kan öva med KTP Trafikskola för AM-behörighet som är anpassat för EU-moped. Körkortsfrågorna kan beställas på: Handla körkortsfrågor för AM.
För AM-behörighet är det ingen uppkörning, om du klarar teoriprovet har du körkortet!

Krav på hjälm

Du måste ha hjälm när du kör moped. Passagerare som inte har fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm. Du behöver inte använda hjälm i tre- eller fyrhjulig moped med karosseri om du istället använder bilbälte.

Oregistrerat fordon

Om ett fordon inte är registrerat får det bara köras på inhägnat järnvägs-, fabriks- eller tävlingsområde eller annat liknande inhägnat område.

Det är svårt att ge tydliga besked om vad som räknas som inhägnat område. Rättsfall visar att det som är avgörande är att allmänheten eller ovidkommande trafik inte kan komma in på området. Villatomter, campingplatser och flygflottiljer har underkänts. Motortävlingsområden i glesbygd, som under organiserade former inhägnats med plastband och övervakats av funktionärer, har godkänts.

Svårt och riskabelt med oregistrerade fordon

Om du kör ett oregistrerat fordon och orsakar en olycka kan det bli dyrt. Det går att teckna en trafikförsäkring för ett oregistrerat fordon, men det är ändå inte säkert att du kan använda den eftersom du inte får köra fordonet i trafiken. Skadar du en person kan det röra sig om stora belopp som inte täcks av någon försäkring.

För att kunna registrera, och därmed lagligt framföra fordonet, krävs att det uppfyller kraven för aktuellt fordonsslag, vilket i normalfallet bevisas genom att fordonstillverkaren utfärdat ett CoC-dokument (Certificate of Conformity) för fordonet. CoC-intyget garanterar att fordonet helt överensstämmer med EG-direktivet för aktuell fordonstyp.

Krav på moped klass I


Körkortskrav: Ja (eller äldre förarbevis).

Registreringsskylt: Ja

Kontrollbesiktning: Nej.

Fordonsskatt: Nej.

Trafikförsäkring: Ja.

Hastighetskrav: Konstruktiv hastighet högst 45 km / tim.

Krav på hjälm: Ja, såvida inte fordonet har kaross.

Passagerare: En, om det finns avsedd plats.

Köra på cykelbana: Nej.

Ref id: VC 288-1

Pratbubbla 2 Kommentarer

Avatar

gabriel 2017-10-02

nej du måste har fyllt 15år först

Avatar

zakariye 2017-09-29

hej jag heter Zakariye och Är 12 år. Jag vill få körkort på EU mopeder och har velat ha det sååå länge. Är det sant att man kan ta körkort på EU mopeder när man fyller 14 år

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA