Surrnings hållfasthet

Spännband

Spännband av syntetfiber är det vanligaste förekommande surrningsmaterialet.
Även vajer eller kätting kan användas som surrning. Om kätting används måste den vara av minst klass 5 med kort eller halvlång länk.

Oavsett vilken surrning som används måste en surrnings hållfasthet minst vara dubbla lastvikten. Om surrningen liggar mot skarpa kanter är det viktigt att skydda surrningen mot nötning.

Spännband

Det vanligaste sättet att surra gods är med hjälp av en överfallssurrning där spännband trycker godset mot underlaget. Spännband måste tillverkas i enlighet med EN-12195-2 inom alla EU-länder sedan maj år 2001. Banden måste förses med en etikett som vanligtvis är blå som måste innehålla följande information:

- Lastsurrningskapacitet (LC)
All metall (spännare och krok) ska klara 2 x LC och bandet ska klara 3 x LC innan brott sker. LC anges i daN (dekanewton).

- Handkraft (Shf)
Alla spännband måste minst vara avsedda för att spännas med 50 kg handkraft.

- Förspänningskraft (Stf)
Vilken förspänningskraft som uppnås när spännaren dras med 50 kgs handkraft (Shf).

Brottstyrka

Brottstyrkan är den belastning ett helt nytt band klarar i rakt drag. Det vill säga om krokarna dras rakt ifrån varandra ska spännbandet i sin helhet klara minimum den angivna brottslasten.
Brottstyrkan kan anges på etiketten till bandet under ”Breaking load”.

Surrningsstyrka

Om ett gods surras med en överfallssurrning fördelas lastens kraft på två surrningspunkter och man klarar att surra dubbel godsvikt i förhållande till brottstyrkan. Surrningsstyrkan blir dubbla brottstyrkan.

Ref id: VC 3171-33 2019-05-07 00:00:00

Pratbubbla 4 Kommentarer

Avatar

Namn.. 2020-06-11

Hur kan man se vilken brottstyrka en kätting har?

Avatar

Svenskläraren 2019-08-12

Är detta ett påstående eller en fråga: Vilken förspänningskraft som uppnås när spännaren dras med 50 kgs handkraft (Shf).

Avatar

Thomas Mattsson 2017-02-21

Om ni lägger ut information på nätet är det viktigt att informationen är korrekt. Antal streck på spännband har inget med brottstyrka att göra, det är en myt. Alla spännband oavsett brottstyrka har 4 längsgående sömmar. Kätting klass 8 LC 40 KN = Säker belastning 4 ton. Klass 5 är mycket ovanligt.

Avatar

Tony Ekstrand 2016-09-17

Detta är ju tokfel med dagens norm! Bandets streck är utspelat, enbart vad som står på etiketten spelar roll. LC, stf och shf. Gör om gör rätt! Varsågoda :)

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA