Bromssystemet på bilar

bromsar

Den viktigaste funktionen
Bromsarna är en av de viktigaste funktionerna på en bil om inte dessa fungerar helt tillfredsställande får fordonet omedelbart körförbud.

Varje hjul på en bil ska kunna bromsas och det ska finnas minst två bromssystem som är oberoende av varandra så kallat tvåkretssystem.

skivbroms bil

Hjulbromsar
Det finns två typer av hjulbromsar trum- och skivbromsar. Vissa bilar har en kombination av båda typerna det är dock skivbromsen som är den absolut vanligast förekommande på bilar.
Bilden till vänster illustrerar en skivbroms.

Hur fungerar bromssystemet?

När du trampar på bromspedalen pressas bromsvätska genom bromsröret till bromsklossarna. Klossarna trycks mot bromsskivan och bromsar hjulet.

Fel på bromssystemet

varningslampa broms

Varningslampa
Om det skulle uppstå något fel med bromssystemet tänds en röd varningslampa på instrumentbrädan.

Tänk på att ett fordon med trasigt bromssystem inte får köras utan måste bärgas till verkstad.
Tänk på att om du varit och tvättat bilen eller kör på blött underlag kan vatten komma in i bromsarna vilket kan leda till en försämrad bromsverkan eller att bilen drar snett när du bromsar. Om du misstänker att det kommit in vatten i bromsarna kan du bromsa lätt då och då, värmen som uppstår gör att bromsarna torkar.

ABS-bromsar

abs-broms

Anti Block System eller ABS som det förkortas finns idag i de flesta moderna bilar. Man brukar även benämna det som låsningsfria bromsar.
En bil med ABS-bromsar ger inte så mycket kortare bromssträckor däremot är fördelen att fordonet går att styra även under en hård inbromsning och därmed minskar risken för sladd.
ABS-bromarna styrs med hjälp av elektronik som registrerar friktionen för varje hjul under en inbromsning och anpassar därefter bromskraften efter friktionen.

Bromskraftsförstärkare (Brake-assistent)

Det har visat sig att många förare, i nödsituationer bromsar för sent och för svagt.
Bromskraftsförstärkare är ett system som känner av om föraren hastigt bromsar in (nödbromsar). Systemet hjälper i sådana fall föraren genom att snabba upp och göra nödbromsningen så effektiv som möjlig.
Om varningslampan till bromskraftsförstärkaren börjar lysa under körning är systemet ur funktion.

Ref id: VC 1234-43

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA