Köregenskaper för fordon

Hur en bil uppför sig på vägen kan bero på en mängd olika faktorer såsom lastfördelning, taklast, däcken och väglaget. När du kör en bil för första gången eller med en bil som du inte är van vid bör du ta det lugnt i början tills du känner dig säker på hur bilen uppför sig.

Överstyrda bilar

överstyrd bil

Överstyrning
Baktunga bakhjulsdrivna bilar är ofta mer eller mindre överstyrda. Det gäller vanligtvis bilar som har motorn placerad baktill. Att en bil är överstyrd betyder att bilen svänger mer än vad som motsvaras av rattvridningen i en kurva. Anledningen är att bakvagnen trycks i sidkraftens riktning. Slitna däck eller bakdäck med för lågt lufttryck förvärrar överstyrningen.

Understyrda bilar

understyrd bil

Understyrning
Framtunga, framhjulsdrivna bilar är ofta understyrda. En understyrd bil svänger mindre än vad som motsvaras av rattvridningen. Anledningen är att framvagnen trycks rakt fram i en kurva av sidkraften. För lågt lufttryck i framdäcken eller slitna framdäck förvärrar understyrningen.

Framhjulsdrivna bilar

Bilar som är framhjulsdrivna har normalt mycket goda köregenskaper. De kan dock vara något understyrda och kan tappa styrgreppet i halt väglag. Speciellt om man gasar kraftigt under en sväng då väggreppet mellan framdäcken och vägbanan försämras och bilen får i sidkraftens riktning istället för att följa den styrda vägen genom kurvan.

Bakhjulsdrivna bilar

Om man kör en bakhjulsdriven bil i halt väglag och gasar för mycket under en sväng försämras väggreppet mellan bakdäcken och vägbanan. Det resulterar ofta i en bakhjulssladd eftersom bakvagnen rör sig i sidkraftens riktning.

Fyrhjulsdrivna bilar (4x4)

En fyrhjulsdriven bil har man vanligtvis störst nytta av vid körning i terräng och på snö och is. Det finns generellt tre olika versioner av fyrhjulsdrivna bilar:

  • Kontinuerlig fyrhjulsdrift typ Jeep.
  • Tvåhjulsdrivna bilar där man manuellt kopplar in fyrhjulsdrivningen när man behöver det.
  • Tvåhjulsdrivna bilar med automatisk inkoppling av fyrhjulsdriften när det finns behov av det.

För mycket gas i en sväng kan resultera i en fyrhjulssladd där hela bilen rör i sidkraftens riktning.

Ref id: VC 752-41

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA