Alkolås - Villkor och regler

Är en apparat med ett munstycke som mäter mängden alkohol i utandningsluften hos en förare. Alkolåset är kopplat till bilens startanordning för att låset ska kunna styra huruvida en bil ska kunna startas eller inte. En förare kan ansöka hos Transportstyrelsen om alkolås om föraren riskerar att få körkortet indraget på grund av rattfylleri. Om ansökan beviljas får föraren behålla körkortet om alkolås installeras i bilen.

Alkolås monterad i en bil

Alkolås

Villkor
En förare som har körkortsvillkor för alkolås får enbart köra bilar med ett personligt alkolås. Villkorskoden är kod 69 och skrivs ut på körkortets baksida. Låset granskas av polis vid en kontroll. Villkoret gäller inte för förarbevis eller traktorkort.

Utandningsprov
Så här går det till vid start innan körning för en bil utrustad med ett alkolås:
1. Föraren blåser i munstycket till alkolåset.
2. Apparaten mäter mängden alkohol i utandningsluften.
3. Om luften är fri från alkohol (mindre än 0,1 mg alkohol per liter) startas bilen som vanligt. Om luften innehåller alkohol går däremot inte bilen att starta då startspärren har slagit till.

Om bilen varit avstängd i minst 5 minuter behöver ett nytt utandningsprov göras.
Vid längre körningar behöver man göra ett nytt prov cirka en gång i timmen. Man ska då stanna bilen och göra ett nytt utandningsprov annars går ett larm igång i bilen.

Typ av alkolås
Låset som installeras är personligt och måste vara godkänt av Transportstyrelsen. Du kan se vilka leverantörer som är godkända för alkolås på: https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/forlorat-korkort/alkolas-efter-rattfylleri/godkanda-leverantorer.

Hur länge måste alkolåset användas?
Tiden för hur länge ett alkolås måste användas varierar mellan 1 och 2 år beroende på fall.
Villkorstiden är 2 år ifall det rör sig om grovt rattfylleri eller vid upprepade fall av rattfylleri eller fått diagnosen alkoholberoende. Du kan läsa mer om körkort med villkor.
I annat fall behöver man använda alkolås i ett år.

Tiden räknas från det att ett beslut fattats om att alkolåset ska användas.
Ref id: VC 874-10 2023-04-29 00:00:00

Pratbubbla 5 Kommentarer

Avatar

Jacob 2022-10-20

Kan man få något bidrag för att skaffa alkolås? Tänkte att det är ju inget man egentligen vill ha frivilligt i bilen eller? Mvh

Avatar

Björn 2018-05-12

Två rödblås på ett år..vad händer

Avatar

björn 2018-05-12

Vad händer om man blåser rött två gånger på ett år

Avatar

Namn.. 2017-08-09

Jag kommer inte åt gratis frogorna? Mvh

Avatar

Tompa 2017-03-23

Vad kostar det att skaffa alkolås? Finns pris??

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA