Alkohol i trafiken ökar olycksrisken

Risken att råka ut för en trafikolycka ökar avsevärt för en alkoholpåverkad förare.
De senaste åren har närmare 300 personer dödats i trafikolyckor. Minst 25 procent av dödsolyckorna var alkoholrelaterade. En studie visar att risken att dödas är 100 gånger större om man kör med 1,0-1,5 promille i blodet.

Anledningen till att alkohol är så negativt för en förare är att nästan alla viktiga funktioner försämras som god förare behöver, b.la så försämras reaktionsförmågan vilket leder till att reaktionstiden förlängs, koordinationsförmånga och omdömet försämras och man underskattar olycksrisken.
Rattfylleri leder inte alltid till en olycka men det ökar risken betydligt för att råka ut för en olycka. Eftersom den alkoholpåverkade inte klarar de kritiska situationer som kan uppstå för en bilförare.

I genomsnitt räknar man med att en person förbränner c:a 2 cl starksprit (40%) per timme. Detta innebär att om man intagit 30 cl alkohol inte är alkohol fri förrens 15 timmar senare.
En folköl (50 cl) motsvarar c:a 4,5 cl starksprit, en starköl (50 cl) motsvarar c:a 7 cl starksprit och ett glas rödvin motsvarar c:a 4 cl starksprit.

alkohol

Don't drink and drive!

Om en person druckit mycket dagen innan kan prestationsförmågan vara påtagligt nedsatt dagen efter trots att promillehalten är noll. Den effekten kan sitta i ganska länge och man bör därför avstå från körning nästa dag.

Straff för rattonykterhet / rattfylleri

Straffet för rattfylleri (0,2 promille) är dagsböter eller fängelse upp till sex månader och för grovt rattfylleri är straffet fängelse upp till två år.

Ref id: VC 1184-50

Pratbubbla 2 Kommentarer

Avatar

Erik 2019-12-29

Alkohol förbränning och tolerans beror mycket på en persons vikt. En kvinna som väger 60 kg tål ju inte alls lika mycket som en man på 100 kg.

Avatar

Ghasem 2018-01-25

bra skrivit men svåra text skulle finnas lite ändring lättare med svenska Aldéns för svårt meningar

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA