Fråga kring trafikregler - Alkohol

Sök bland frågor

Fråga kring trafikregler - Alkohol

Varför är alkohol så dåligt i trafiken?

Svar
Risken att råka ut för en trafikolycka ökar avsevärt för en alkoholpåverkad förare. År 2020 dödades närmare 200 personer i trafikolyckor. Enligt Trafikverkets djupstudier visar att ungefär 15% av dödsolyckorna var alkoholrelaterade. Forskning visar att risken att dödas är 100 gånger större om man kör med 1,0-1,5 promille i blodet.

Anledningen till att alkohol är så negativt för en förare är att nästan alla viktiga funktioner försämras som god förare behöver, bland annat så försämras reaktionsförmågan vilket leder till att reaktionstiden förlängs, omdömet försämras och man underskattar olycksrisken. Rattfylleri leder inte alltid till olyckor men det ökar risken för olyckor, eftersom den alkoholpåverkade inte klarar de kritiska situationer som kan uppstå.

I genomsnitt räknar man med att en person förbränner c:a 2 cl starksprit (40%) per timme. Detta innebär att om en person intagit 30 cl alkohol inte är fri från alkohol förens 15 timmar senare.
En folköl (50 cl) motsvarar c:a 4,5 cl starksprit, en starköl (50 cl) motsvarar c:a 7 cl starksprit och ett glas rödvin motsvarar c:a 4 cl starksprit.
Om en person druckit mycket dagen innan kan prestationsförmågan vara påtagligt nedsatt dagen efter trots att promillehalten är noll. Den effekten kan sitta i ganska länge och man bör därför avstå från körning nästa dag.

Straffet för rattfylleri är dagsböter eller fängelse upp till sex månader och för grovt rattfylleri är straffet fängelse upp till två år.

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA

Fler frågor och svar

Fråga relaterat till: Fartblind

Fråga relaterat till: Trötthet

Fråga relaterat till: Grupptryck

Fråga relaterat till: Äldre i trafiken

Fråga relaterat till: Reaktionstid

Fråga relaterat till: Synillusioner

Fråga relaterat till: Stress för förare

Fråga relaterat till: Information genom synen

Fråga relaterat till: Impulsiva förare

Fråga kring trafikregler - Trafikolycka

Skicka fråga

Har du en fundering kring körkorts- eller trafikregler som du vill ha svar på. Skicka en fråga till Korkortsteori.se.
Vi återkommer så snart vi kan, svaret får du direkt till din e-post.

Frågan kan även komma med på forumet där andra användare kan bidra med ett svar.

Om du är kund och har en fråga kring KTP Trafikskola eller vid support, vänligen kontakta Korkortsteori.se här.

Namn

E-post

Rubrik

Fråga

Jag är inte en robot.

Frågor och svar

Frågorna och svaren kring körkort och trafikregler är breda ämnen. Där många olika typer av frågor kan förekomma därför finns frågorna uppdelade i flera olika kategorier.
Om du inte hittar svaret på din fråga kan du skicka in din fråga till oss via formuläret på denna sida. Du kan även prova använda sökfunktionen, det räcker om du skriver någon del av ordet du söker för att få ett resultat.