Fråga kring trafikregler - Trafikolycka

Sök bland frågor

Fråga kring trafikregler - Trafikolycka

Hur ska man hjälpa skadade vid olycka?

Svar
Vid en trafikolycka har du vissa skyldigheter oavsett om du har skuld till olyckan eller inte. Om du som trafikant har haft del i en trafikolycka är du i första hand skyldig att stanna kvar på platsen. Du måste också hjälpa till att varna andra fordonsförare och försöka trygga trafiksäkerheten på platsen.
Vid en allvarlig olycka bör du eller se till att någon annan larmar räddningstjänsten så snart som möjligt.

Du ska också försöka hjälpa skadade personer. Du skall inte annat än i nödfall flytta en skadad person. Bara om det finns risk för brand, explosion eller påkörning eller om den skadade på annat sätt är utsatt för livshotande fara bör du flytta en skadad person. Transport till sjukhus bör ske i ambulans. Hjälp bör ges enligt L-ABC (livsfarligt läge, andning, blödning, chock). Där livsfarligt läge anger om en person befinner sig i närheten av tex en brand, mitt på en trafikerad vägbana eller i vatten och måste flyttas omedelbart för att undvika ytterligare skada.
Om en person har puls men inte har tillräcklig andning, kontrollera att luftvägarna är fria och använd mun-mot-mun metoden om det behövs, när andningen har återkommit placera den skadade i stabilt sidoläge. Det förhindrar att tungan blockerar andningen samt att kräkningar eller blod rinner ner i luftvägarna. Stabilt sidoläge kallades tidigare framstupa sidoläge.

Vid en blödning är det viktigt att placera den skadade kroppsdelen så högt som möjligt och lägga ett första förband. Om blödningen är stark måste ett tryckförband läggas genom att placera ett hårt föremål över såret och lägga ett ganska hårt förband över så att det hårda föremålet trycks ordentligt mot såret. Förbandet får dock inte vara så hårt att det stoppar blodcirkulationen.

En chock uppstår vid kraftiga blödningar, brännskador eller inre skador och är ett livshotande tillstånd. Vanliga symptom är att personen är blek, kallsvettig, orolig och har snabb och svag puls. Dessutom är det vanligt att den skadade är törstig.
För att hjälpa en person i chocktillstånd:
- Lägg den skadade med huvudet lågt (tex i stabilt sidoläge)
- Lossa på slips, krage eller andra åtsittande föremål.
- Lägg en filt eller ett plagg över den skadade.
- Flytta inte den skadade, om det inte är nödvändigt.
- Ge inte någon vätska till den skadade.

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA

Fler frågor och svar

Fråga kring trafikregler - Flygande inspektion

Fråga kring fordonet - Begrepp

Fråga kring fordonet - Besiktning

Fråga kring fordonet - Försäkring

Fråga relaterat till: Köra på parkerad bil

Fråga kring fordonet - Nödhjul

Fråga kring trafikregler - 3 sekundersregeln avstånd

Fråga kring fordonet - Tjänstevikt

Fråga kring fordonet - Dimljus

Fråga kring fordonet - Varningsblinkers

Skicka fråga

Har du en fundering kring körkorts- eller trafikregler som du vill ha svar på. Skicka en fråga till Korkortsteori.se.
Vi återkommer så snart vi kan, svaret får du direkt till din e-post.

Frågan kan även komma med på forumet där andra användare kan bidra med ett svar.

Om du är kund och har en fråga kring KTP Trafikskola eller vid support, vänligen kontakta Korkortsteori.se här.

Namn

E-post

Rubrik

Fråga

Jag är inte en robot.

Frågor och svar

Frågorna och svaren kring körkort och trafikregler är breda ämnen. Där många olika typer av frågor kan förekomma därför finns frågorna uppdelade i flera olika kategorier.
Om du inte hittar svaret på din fråga kan du skicka in din fråga till oss via formuläret på denna sida. Du kan även prova använda sökfunktionen, det räcker om du skriver någon del av ordet du söker för att få ett resultat.