Högerregeln

Sök bland frågor

Högerregeln

Hej! Jag tycker det är lite luddigt kring en sak gällande högerregeln/utfartsregeln. Jag undrar hur det fungerar om man kör i ett område där högerregeln gäller - Om korsande väg till höger (som man normalt har skyldighet att släppa fram enl högerregeln - har en cykelöverfart och/eller övergångsställe att korsa innan han svänger ut på "min" väg. Ändrar detta något eller är det fortfarande jag som har skyldighet att släppa fram bilen enligt högerregeln? Alltså - Förändras högerregeln till utfartsregeln när bilen på vägen från höger passerar ett övergångsställe/cykelöverfart innan sväng (överfarten ska vara tom från cyklist/gående såklart)? Vet att det är utfartsregeln när det gäller att passera gångbanor/cykelbanor. Men hittar inget om detta. Tacksam för svar! Mvh // Liza Wendelstedt

Svar
Hej, högerregeln gäller. Att bilen som kommer på din högra måste korsa en cykelöverfart/övergångsställe påverkar inte detta. Den bilen har i sig väjningsplikt mot cyklister eller fotgängare.

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA

Fler frågor och svar

Moped utan körkort

Läkarintyg för äldre förare

Övningsköra med tungt släp

Längre tid vid teoriprov

Teori om buss D

Handledare vid övningskörning

Förnya skoterkort

Giltighetstid för godkänt CE-prov

Behörigheter för återkallat körkort

Prov för CE

Skicka fråga

Har du en fundering kring körkorts- eller trafikregler som du vill ha svar på. Skicka en fråga till Korkortsteori.se.
Vi återkommer så snart vi kan, svaret får du direkt till din e-post.

Frågan kan även komma med på forumet där andra användare kan bidra med ett svar.

Om du är kund och har en fråga kring KTP Trafikskola eller vid support, vänligen kontakta Korkortsteori.se här.

Namn

E-post

Rubrik

Fråga

Jag är inte en robot.

Frågor och svar

Frågorna och svaren kring körkort och trafikregler är breda ämnen. Där många olika typer av frågor kan förekomma därför finns frågorna uppdelade i flera olika kategorier.
Om du inte hittar svaret på din fråga kan du skicka in din fråga till oss via formuläret på denna sida. Du kan även prova använda sökfunktionen, det räcker om du skriver någon del av ordet du söker för att få ett resultat.