Fråga kring fordonet - Påskjutsbroms

Sök bland frågor

Fråga kring fordonet - Påskjutsbroms

Vad är en påskjutsbroms på släp?

Svar
Påskjutsbromsar är det normala på lätta transportsläp. Principen för påskjutsbromsen är att man utnyttjar släpets rörelseenergi. När släpet trycker på bilen bakifrån ansätts släpets bromsar. En påskjutsbroms får endast finnas på släp med stel dragstång dvs där dragstången är en fast del av släpets chassi.
Den påskjutande kraften från släpet kan överföras till bromsarna på tre sätt:

Mekaniskt
Med detta system pressas tryckstången mot bromshävarmen, hävarmen spänner bromsvajern och därmed ansätts bromsarna. Påskjutsbromsen justeras vid bromsbackarna. Hur detta går till kan variera mellan olika släpvagnsmodeller men det anges i släpvagnens instruktionsbok. Mekaniska påskjutsbromsar är de vanligaste i Sverige.

Hydrauliskt
Med detta system påverkar tryckstången ett bromsrör. Bromsvätska pressas genom ledningar till hjulens bromsbackar så att fordonet bromsas.

Elektromagnetiskt
Denna typ av påskjutsbroms är försedd med en elektromagnetisk del som sitter i släpvagnens dragstång. Från den elektroniska delen går elledningar, dels till dragbilen dels till magneter vid släpets bromstrummor. När dragbilen bromsas sluts strömmen till släpets bromsar. Bromskraften regleras sedan av släpets tryck bakifrån. Ju hårdare släpet trycker på desto mer ström matas till bromsarnas magneter och desto kraftigare bromsas släpet.

Tänk på att alltid kontrollera att strömmen går fram till påskjutsbromsen vid ett elektromagnetiskt system. Avbrott i strömtillförseln medför att släpet inte kan bromsas.

Hydrauliska och mekaniska system kan vara utrustade med särskild backningsautomatik. Vilket innebär att kopplas bort med automatik vid backning och ansätts vid körning framåt. De vanligaste systemen är backomatic och ruckmatic.

Du kan kontrollera påskjutsbromsen genom att köra i låg hastighet och bromsa. Bälgen på dragstången ska då tryckas och hjulen bromsas. Vid bromskontrollen ska 1/4 av bälgspelet finnas kvar när bromsen ansätts.

Ett släp med påskjutsbroms kan vara utrustat med backningsautomatik. Det innebär att bromsen automatiskt kopplas bort vid backning och aktiveras igen när man kör framåt. På släp utan backautomatik behöver man koppla ur bromsen manuellt före backning.

Skriv en kommentar

Jag är inte en robot.

CAPTCHA

Fler frågor och svar

Fråga kring fordonet - Katastrofbroms

Fråga kring fordonet - Diff spärr

Fråga kring fordonet - Servo

Fråga kring fordonet - Märkning däck

Fråga kring fordonet - Intercooler

Fråga kring trafikregler - Däckregler

Fråga kring fordonet - Lufttryck

Fråga relaterat till: Glykol

Fråga kring fordonet - Motorolja

Fråga kring fordonet - Airbag

Skicka fråga

Har du en fundering kring körkorts- eller trafikregler som du vill ha svar på. Skicka en fråga till Korkortsteori.se.
Vi återkommer så snart vi kan, svaret får du direkt till din e-post.

Frågan kan även komma med på forumet där andra användare kan bidra med ett svar.

Om du är kund och har en fråga kring KTP Trafikskola eller vid support, vänligen kontakta Korkortsteori.se här.

Namn

E-post

Rubrik

Fråga

Jag är inte en robot.

Frågor och svar

Frågorna och svaren kring körkort och trafikregler är breda ämnen. Där många olika typer av frågor kan förekomma därför finns frågorna uppdelade i flera olika kategorier.
Om du inte hittar svaret på din fråga kan du skicka in din fråga till oss via formuläret på denna sida. Du kan även prova använda sökfunktionen, det räcker om du skriver någon del av ordet du söker för att få ett resultat.