Om att ta körkort

För att få köra vissa fordon på allmän väg i trafiken krävs det att du har vissa teoretiska och praktiska kunskaper. Ett bevis på att du har dessa kunskaper ges genom att ett körkort utfärdas från Transportstyrelsen. Ett körkort är personligt och är en giltig identifikationshandling.

Körkortet kan utfärdas för olika fordonstyper och kombinationer såsom motorcykel, lastbil, bil och buss. De olika fordonstyperna betecknas med en eller flera bokstäver. Exempelvis har motorcykel beteckning: A och tung lastbil: C och olika typer av släp har fordonsbeteckningen samt bokstaven E. Till exempel så har tung lastbil med släp beteckningen CE.

Körkortet kan utfärdas med olika villkor som anges som sifferkombinationer detta kan gälla specifika funktioner för fordonet som att föraren endast får köra automatväxlad bil eller att föraren får köra en bil med utökad totalvikt (B1-behörighet). Villkoren bestäms av myndigheten och skrivs ut på baksidan av körkortet.

Många upplever att det är svårt och att det tar mycket tid att plugga eller studera till körkortet därför är det viktigt att man använder sig av ett bra utbildningspaket med bra material och funktionalitet som gör att studierna underlättas . På Korkortsteori kan du köpa körkortsutbildningen till ett förmånligt pris för de flesta behörigheter som inkluderar både körkortsfrågor och teoriprov. Du kan dessutom själv välja om du vill plugga online eller beställa hem körkortsprogrammet på cd alternativt ladda ner programmet.

På denna sida hittar du vidare länkar till våra sektioner som är relaterade till körkortet. Läs mer